Images

[OBILJEZAVANJE GODISNJICE ZLOCINA NA UBORKU I SUTINI]

114 civila Bošnjaka i Hrvata su ubijeni 1992. godine na Uborku i Sutini. Presuda za zločin počinjen 1992. godine bila bi veoma značajna za istinu i pravdu, kulturu sjećanja ali i ugled haškog tribunala. Također, porodice žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 30 godina čekaju da se pred sud izvedu počinioci i naredbodavci tog zločina. Na ovim lokalitetima 1993. otkrivene su prve masovne grobnice u Bosni i Hercegovini, a Uborak i Sutina ujedno su i najveći zločini koje su srpske vojne i paravojne formacije počinile na području Mostara

NAJAVA ODRŽAVANJA SIMULACIJE SUĐENJA – GLAVNI PRETRES – NA PRAVNOM FAKULTETU

📍Na Pravnom fakultetu Univerziteta ”Džemal Bijedić” u Mostaru, dana 17.6. 2022. godine u 11h 🕚, biti će održana simulacija suđenja u predmetu Nasilje u porodici.

 

📣 Simulacija je završna aktivnost koja se provodi u sklopu Pravne klinike iz krivičnog prava, koja se prvu godinu implementira kao izborni predmet na trećoj godini studija.
📚🗣️Studenti su prolazeći kroz petnaest modula savladali vještine javnog govora, suočili se sa svojim implicitnim predrasudama, te se pripremili za glavni pretres u krivičnom postupku.
‼️Zadovoljstvo nam je pozvati sve zainteresovane studente da nam se pridruže u sali za simulovano suđenje📍(stara zgrada Pravnog fakulteta), te time uvide kako teče proces glavnog pretresa.👩‍⚖️

Projekcija filma “Before the flood”

📍Danas je na Ekonomskom fakultetu prikazan film “Before the flood”, nakon čega je uslijedila diskusija o klimatskim promjenama i globalnom zatopljenju. Diskusiju je vodila gospođa Slađana Bundalo, koja se godinama bavi pitanjem klimatskih promjena.
📎Također, o ovoj temi i budućim aktivnostima, snimljen je i video prilog, koji će naknadno biti objavljen.

Prikaži više