STUDENTI TRAŽE ADEKVATAN NASTAVNI PROCES, ZA KOJI PLAĆAJU ŠKOLARINE

Apsolutno svjesni činjenice kako trenutna epidemiološka situacija u našem gradu nije zadovoljavajuća i poštujući sve naredbe, mjere i preporuke kriznih štabova, dužni smo istaći kako velika većina studenata podržava klasičan model izvođenja nastave “in class”, a pogotovo na tehničkim fakultetima, te iz onih predmeta iz kojih je neophodna veća interakcija na relaciji profesor – student zbog boljeg i efikasnijeg savladavanja gradiva.
Unija studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru pozdravlja usvajanje Odluke Senata Univerziteta o početku i realizaciji nastave za akademsku 2020/2021.godinu kojom se prednost daje klasičnom modelu nastave “u učionici”, dok je ostavljena mogućnost i organizacije online nastave, ali uz konsultacije i dogovor fakulteta / univerzitetskog studija, predmetnog nastavnika i predstavnika studenata određene godine studija.
Ovim putem podsjećamo uprave svih fakulteta i predmetne nastavnike da su se dužni konsultovati i sa predstavnicima studenata određene godine studija, te uvažiti mišljenje i poštovati stav većine studenata, zbog kojih visokoškolske ustanove i postoje!
Razumijevajući situaciju u vezi sa epidemijom korona virusa i činjenicu kako i među studentima i nastavnim osobljem ima osoba koje spadaju u rizične kategorije, nelogično je i nekonzistentno da se studentima na nekim fakultetima uskraćuje mogućnost održavanja nastave “u učionici” poštujući epidemiološke mjere, dok je istovremeno i za nastavno osoblje i za studente puno veći rizik od zaraze u zatvorenim ugostiteljskim objektima, bez maski i distance.
Na kraju, pozdravljamo odluku pojedinih fakulteta i studija koji su odlučili da se nastava počne odvijati na klasičan način uz fizičko prisustvo, te još jednom izražavamo nadu kako će se i na ostalim fakultetima poštovati stav većine studenata, te iznaći adekvatni modeli za izvođenje nastave, prvenstveno misleći na formiranje manjih grupa i korištenje većih prostorija, te obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenim prostorima, što je i obuhvaćeno donesenom Odlukom na sjednici Senata Univerziteta, čije provođenje tražimo u potpunosti.
Studenti Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru traže i zaslužuju adekvatan nastavni proces, za šta uredno i redovno plaćaju školarine!
____________________________________
PS. Naš cilj je jasan i nedvosmislen, a to je bolji i efikasniji nastavni proces u korist studenata, a studenti, bez obzira na sve međusobne razlike, dijele zajedničke interese.

Društvene platforme

FB IN MAIL YT LI

UN

Kalendar

Oktobar 2020
P U S Č P S N
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031