RADIONICA ZA MEĐUNARODNI DAN MIRA

U Centru za kulturu Mostar studenti su posjetili izložbu Muzeja ratnog djetinjstva pod nazivom “Progovara(j)mo” u okviru koje su predstavljena iskustva osoba koje su kao djeca i mladi doživjeli ratno seksualno nasilje ili su rođene zbog rata.
U utorak, 21. septembra, koji se obilježava kao Međunarodni dan mira, u okviru pomenute izložbe, studenti su prisustvovali i edukativnoj radionici i diskusiji sa temom izgradnje mira u okviru koje je 15 studenata i studentica prvog ciklusa studija imalo priliku jedni s drugima dijeliti ideje, stavove i znanja o faktorima koji imaju pozitivan ili negativan utjecaj na procese izgradnje mira, sa posebnim fokusom na lična iskustva preživjelih.
Tema koja je obrađena tokom radionice posebno je relevantna za studente komunikologije i povijesti/historije i prava jer će kroz svoja buduća zanimanja imati priliku baviti se ovom temom ili o njoj podučavati.
Nakon posjete izložbi i radionice, studenti su imali priliku razgovarati sa ambasadorom Kraljevine Holandije u Bosni i Hercegovini, gospodinom Jan Waltmans-om.