GODIŠNJICA SMRTI DŽEMAL BIJEDIĆ

Na današnji dan, 18. januara 1977. godine u avionskoj nesreći na putu prema Sarajevu poginuo je Džemal Bijedić, ugledni bosanskohercegovački političar i peti predsjednik Saveznog izvršnog vijeća Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Džemal Bijedić kao politički velikan iz vremena Jugoslavije ostat će zauvijek zapamćen kao borac za afirmaciju Bosne i Hercegovine u okviru Jugoslavije i afirmaciju Jugoslavije u inostranstvu i međunarodnim odnosima. Tokom karijere se konstantno zalagao za razvoj i jačanje privrede i ekonomije, te je bio organizator privredne i infrastrukturne reforme.

Na vrhuncu svoje političke moći, 18. januara 1977. godine poginuo je u avionskoj nesreći iznad bosanskog gradića Kreševa, a iste godine je u Mostaru osnovana visokoškolska obrazovna institucija nazvana Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru.
Danas naš Univerzitet ponosno nosi ime bosanskohercegovačkog velikana Džemala Bijedića, obrazuje hiljade mladih ljudi i učestvuje u razvoju i unapređenju obrazovnog procesa u Bosni i Hercegovini s ciljem jačanja i razvoja društva i društvene zajednice, baš kako je to radio Džemal Bijedić. Djela koja je ostavio iza sebe, kao i karijera koju je izgradio predstavljaju dodatnu motivaciju da konstantno gradimo i razvijamo naš Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru.