VAŽNO OBAVJEŠTENJE ZA STUDENTE!

Danas je, putem online platforme, održana 100. sjednica Senata Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

Između ostalog, bilo je govora i o efikasnosti izvođenja online nastavnog procesa, kao i o mogućnostima održavanja ispita.

Unija studenata je vodeći se interesima većine studenata i s ciljem pronalaska kompromisnih rješenja, uputila nekoliko konkretnih prijedloga, inicijativa i obrazloženja koji se direktno odnose na novonastalu situaciju, a naši prijedlozi su bili:

▪️1) održavanje online parcijalnih ispita iz onih predmeta iz kojih je to moguće (procjenu bi vršio predmetni nastavnik i matični fakultet, uz konsultacije sa studentima), a s obzirom da su studenti bili u konstantnoj neizvjesnosti naglasili smo važnost blagovremenog informisanja oko termina ispita, kako bi studenti imali dovoljno vremena za pripremu, po mogućnosti u periodu između 20.04 i 08.05.
▪️2) Iz onih predmeta, i na onim fakultetima na kojima nije moguće organizovati online parcijalne ispite, predložili smo održavanje ispita “u učionici” prije zvaničnih ispitnih termina, čim se za to steknu uslovi.
▪️3) Također, članove Senata smo upoznali i sa molbama određenih studenata tehničkih fakulteta da s ciljem bolje produktivnosti nastavnog procesa, kao i prenošenja znanja, predmetni nastavnici snime predavanje i objave ga na platformi, kako bi studenti mogli pogledati više puta, s ciljem bolje pripreme ispita.
▪️4) Apelirali smo na dekane i voditelje univerzitetskih studija da budu maksimalno fleksibilni kada je u pitanju plaćanje rata školarina, s obzirom na činjenicu da je pandemijom koronavirusa na udaru i bh.ekonomija, pa samim tim i socijalni položaj studenata i njihovih roditelja, koji su najvećim dijelom finansijeri školovanja.

Nakon diskusije i rasprave, većina članova Senata složila se s činjenicom da je nastavni proces online putem veoma brzo uspostavljen, te da se odvija na zadovoljavajućem nivou, uz manje poteškoće.
Također, svi su se složili da studenti ne smiju i neće biti uskraćeni kada je u pitanju polaganje ispita, te da se u tom pogledu mora pronaći kompromisno rješenje u narednom periodu, s obzirom na okolnosti.

VAŽNO:
Ovim putem apelujemo na studentske predstavnike, odnosno predstavnike godina i članove naučno-nastavnih vijeća da budu u stalnoj komunikaciji sa dekanima, prodekanima, profesorima, te kolegicama i kolegama, kako bi iznašli dobra rješenja kada su u pitanju i ispiti i odvijanje nastavnog procesa, s obzirom na činjenicu da okolnosti, mogućnosti i potrebe variraju od fakulteta do fakulteta.

Za sva eventualna pitanja i sugestije stojimo Vam na raspolaganju, kao i Vaši predstavnici po fakultetima i studijima.

Društvene platforme

FB IN MAIL YT LI

UN

Kalendar

Mart 2020
P U S Č P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031