Valentin Inzko studentima Univerziteta “Džemal Bijedić”: Sudbina vaše države je u vašim rukama, Mostar i Bosna i Hercegovina imaju ogromne resurse i potencijale!

Jučer je, u zajedničkoj organizaciji Unije studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru i Ureda Visokog predstavnika, putem Microsoft Teams platforme održano interaktivno predavanje Visokog predstavnika, Nj.E. gospodina Valentina Inzka studentima Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, ali i ostalim zainteresovanim pojedincima.

 

Na samom početku, u ime organizatora predavanja, prisutne je pozdravio predsjednik Unije studenata Mirza Lalić te iskazao veliku zahvalnost gospodinu Inzku i Uredu Visokog predstavnika na prihvatanju poziva Unije studenata za održavanje interaktivnog predavanja.

 

Prorektor za nastavu, prof.dr. Asim Peco također se obratio, te u ime Univerziteta “Džemal Bijedić” pozdravio sve one koji prate predavanje i iskazao zahvalnost gospodinu Inzku na etabliranju Bosne i Hercegovine u inostranstvu. Također se osvrnuo na važnost proaktivnog djelovanja studenata i više ovakvih aktivnosti, ali i naglasio kako su potrebna puno veća ulaganja u nauku i obrazovanje u Bosni i Hercegovini.

 

Dr. Valentin Inzko, Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini zahvalio se na pozivu te istakao da će se rado ponovo odazvati, s obzirom na činjenicu da su mladi ljudi, a pogotovo studenti budućnost naše države.

 

U svom izlaganju osvrnuo se na vlastiti tok života, obrazovanje i karijeru, na posljednje lokalne izbore u Gradu Mostaru naglasivši kako novu lokalnu vlast očekuju nagomilani problemi zbog nepostojanja Gradskog vijeća, te da Mostar ima ogromne potencijale da postane razvijen i moderan evropski grad.

 

Također, naglašeno je kako je nedopustivo da studentski domovi nose nazive po osuđenim ratnim zločincima, te da je skinuta ploča sa imenom Radovana Karadžića na Studentskom domu na Palama zahvaljujući intervenciji OHR-a.

 

Tokom predavanja, poseban problem koji je naglašen jeste sve češća pojava nekvalitetnih visokoškolskih ustanova s jedinim cilljem – izdavanje diplome, bez ulaganja truda, učenja i stvarnog vrednovanja znanja, što stvara ogroman problem u našem društvu i državi.

 

Na kraju, Visoki predstavnik gospodin Inzko pohvalio je Inicijativu Unije studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru koja se odnosi na konkretno nagrađivanje u vidu manjeg plaćanja školarine najboljih studenata i dobitnika priznanja “učenik generacije”, te je poručio svima da se ipak na kraju trud, rad i zalaganje isplate, uz proaktivan i volonterski angažman mladih ljudi u brojnim sektorima našeg društva.

 

Društvene platforme

FB IN MAIL YT LI

UN

Kalendar

Mart 2021
P U S Č P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031