16 DANA AKTIVIZMA NA UNIVERZITETU “DŽEMAL BIJEDIĆ” U MOSTARU

Promocija UNIGEM istraživanja na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru

U okviru kojeg jr promovisano prvo regionalno istraživanje o rodno zasnovanom nasilju u akademskim zajednicama, koje je predstavljeno u knjizi “Izazovi integrisanja rodne ravnopravnosti u univerzitetskoj zajednici: Protiv rodno zasnovanog nasilja”. Promociji su prisustvovali predstavnici akademske zajednice, te brojni studenti i studentice koji su pokazali veliki interes za teme rodne ravnopravnosti.

Projekat UNIGEM: Predavanja sa radionicom i diskusijom, a s ciljem prevencije i borbe protiv rodno zasnovanog nasilja, diskriminacije i seksualnog uznemiravanja, kao i osiguranja integriteta i kvaliteta u visokom obrazovanju.

➡️ U okviru projekta realizovane su radionice: Ljudska prava i rodna ravnopravnost; Zabrana diskriminacije i rodna ravnopravnost; Rodno zasnovano nasilje i rodna ravnopravnost, a predavanja na navedenim radionicama su održale rektorica Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru i profesorica na Pravnom fakultetu prof. dr. Alena Huseinbegović i koordinatorica projekta UNIGEM za Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru i profesorica na Pravnom fakultetu prof. dr. Rebeka Kotlo.

📄 Multidisciplinarno istraživanje provedeno je u sklopu projekta UNIGEM, koji finansijski podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a implementira TPO fondacija u partnerstvu sa 19 univerziteta u Bosni i Hercegovini i regiji (Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji).