Okrugli stol koji je upriličen povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Okrugli stol koji je upriličen povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine održan je danas u sali za simulovano suđenje na Pravnom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, a u organizaciji Unije studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

Na okruglom stolu su kao panelisti učestvovali prof. dr. Amra Jašarbegović, profesorica na Pravnom fakultetu i prof. dr. Adis Zilić, profesor historije na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

Na samom početku, prisutne je pozdravio i poželio dobrodošlicu Kenan Begović, predsjednik Unije studenata, koji je ujedno i vodio današnju aktivnost.

Prisutnima su se obratili rektorica Univerziteta prof. dr. Alena Huseinbegović i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta prof. dr. Rašid Hadžović.

Prof. dr. Adis Zilić se tokom obraćanja osvrnuo na historijske tokove kojim se kretala Bosna i Hercegovina od prvih spomena pa sve do raspisivanja, a zatim i održavanja referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine. U svom izlaganju je nastojao definisati historijski kontekst koji je prethodio raspisivanju referenduma na kojem je Bosne i Hercegovina 1. marta stekla svoju nezavisnost.

Prof. dr. Amra Jašarbegović je u okviru izlaganja studentima nastojala približiti pravno-političke procese koji su prethodili održavanju referenduma o nezavisnosti, kao i ustavno uređenje suverene i nezavisne Bosne i Hercegovine.

Nakon izlaganja je upriličena interaktivna diskusija u okviru koje su studenti imali priliku postavljati pitanja na koja su panelisti odgovarali.

Zahvaljujemo se svima koji su svojim prisustvom uveličali današnju aktivnost, te time pokazali koliko je važno govoriti o nezavisnosti i državnosti Bosne i Hercegovine.