Nekim studentima iz RS-a treba nadoknada časova historije, jer su ih očito propuštali

Za razliku od zvaničnih stavova Unije studenata Republike Srpske i saopštenja za javnost u kojem su istakli „da nema ništa od skidanja ploče sa imenom Radovana Karadžića sa Studentskog doma na Palama“, Unija studenata Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru u potpunosti podržava stav Visokog predstavnika gospodina Valentina Inzka i Međunarodne zajednice kako ploča sa imenom osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, koja se nalazi na javnoj ustanovi – Studentskom domu, mora biti skinuta u što kraćem roku.

Nedopustivo je, da u 21. vijeku, u Evropi neko glorifikuje i veliča ratne zločince i negira ratne zločine, a jučerašnje sramotno zajedničko saopštenje za javnost studentskih predstavničkih organizacija iz RS-a treba da bude dodatni podstrek i motiv Visokom predstavniku, da u skladu sa svojim ovlaštenjima, nametne Zakon o zabrani negiranja genocida, ali i ostalih zločina i veličanju zločinaca.

Umjesto da se, na bazi historijskih činjenica i presuda međunarodnih sudova, kao mladi ljudi i budući akademski građani, koji dijele zajedničke probleme i sudbinu u BiH, bez obzira na politička, etnička, vjerska i ideološka uvjerenja, okrenemo budućnosti i da, zajedničkim snagama ponudimo konkretna rješenja za poboljšanje kvalitete visokog obrazovanja u BiH, koja definitivno nije na zadovoljavajućem nivou, žalosti nas činjenica što smo dužni poručiti studentima iz RS-a, a pogotovo njihovim predstavnicima da pročitaju transkripte sa suđenja i zvanične presude Haškog tribunala.

Radovana Karadžića na doživotnu kaznu zatvora nisu osudili niti Srbi, niti Bošnjaci, niti Hrvati. Osuđen je od strane najviših međunarodnih sudskih instanci zbog genocida, udruženih zločinačkih poduhvata, etničkog čišćenja, ubijanja i protjerivanja civila i niza drugih zločina protiv čovječnosti.

Stoga još jednom duboko osuđujemo zvaničan stav Unije studenata Republike Srpske te pozivamo sve studente i studentske organizacije u Bosni i Hercegovini, da se zajedno suočimo s prošlošću, prihvatimo činjenice i da na bazi presuda, bez obzira sviđale se nekome ili ne, zajedno osudimo sve zločine i zločince i okrenemo se budućnosti, jer u Evropi ne smije biti mjesta za negatore presuda i zločina i glorifikatore zločinaca, što je u svojim istupima prije par dana potvrdio i njemački ministar vanjskih poslova g. Heiko Maas.

Društvene platforme

FB IN MAIL YT LI

UN

Kalendar

Novembar 2020
P U S Č P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30