DAN DEBLOKADE GRADA MOSTARA

Deblokada Grada Mostara desila se 30.6.1993.godine. Riječ je o jednoj od najblistavijih vojnih operacija za odbranu Bosne i Hercegovine u proteklom ratu u kojoj je poginulo 40 boraca, među kojima i brigadni general i narodni heroj Midhad Hujdur – Hujka. Hujka je stalno hrabrio svoje borce i uvjeravao ih da imaju dovoljno snage da izvrše deblokadu. Svakodnevno je išao od borca do borca, potpuno svjestan da mostarski borci mogu i sa minimalnim količinama municije poraziti neprijatelja i izvršiti deblokadu na prostoru Bijelog Polja i osloboditi Sjeverni logor.

Poginuo je 30. juna 1993. godine u borbama za deblokadu Mostara. Posthumno mu je dodijeljen čin brigadnog generala. Odlikovan je ratnim priznanjem Zlatni ljiljan 1992, a Ordenom heroja oslobodilačkog rata 1994. godine.

Prošlo je 29 godina od herojske akcije Armije RBiH i deblokade Mostara i bjelopoljske kotline. Nizom manifestacija obilježeni su ti dani iz 1993. godine koji su za stanovnike opkoljenog Mostara značili život, a za državu Bosnu i Hercegovinu opstanak.