Predavanje dr. Sedada Dedića povodom Dana državnosti BiH

U sklopu obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine, danas je u organizaciji Unije studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru održano online edukativno predavanje na temu: “Pravni aspekti i značaj Dana državnosti BiH”.

Nakon uvodnih pozdravnih obraćanja predsjednika Unije studenata Mirze Lalića i prof.dr. Amre Jašarbegović u ime Pravnog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” koji su pozdravili sve prisutne, istakli značaj obilježavanja historijskih datuma kao što je Dan državnosti, pogotovo iz aspekta države i pravnog poretka, te iskazali zahvalili velikom broju studenata i građana koji su iskazali želju da prisustvuju ovom predavanju, doc.dr. Sedad Dedić održao je korisno i interaktivno historijsko-pravno predavanje za sve prisutne.

Dr. Dedić se u svom izlaganju osvrnuo na značaj Dana državnosti u historijskom kontekstu, naglasio da je tada obnovljena državnost, koja je trajala vijekovima ranije te istu komparirao sa dešavanjima u SFR Jugoslaviji, pogotovo početkom 1990-ih godina. Istakao je kako je od velikog značaja da mlađe generacije, a pogotovo studenti njeguju i obilježavaju na pravi način značajne historijske datume, koji kumulirano predstavljaju temelj naše državnosti. Naglasio je i značaj države, njenog pravnog poretka i kakve to refleksije ima na njene građane i narode, pogotovo komparirajući sa drugim narodima, koji nemaju svoju državu, kao “kišobran nad glavom”.

Dr. Ajdin Huseinspahić istakao je kako mu je posebno drago da studenti na ovakav, edukativan način obilježavaju značajan historijski datum. Kroz svoje izlaganje dotakao se važnosti insistiranja na pravu i pravednosti te pozvao sve kolegice i kolege, a pogotovo pravnike, da prihvate historijske činjenice, kao i presude domaćih i međunarodnih sudova, jer jedino tako možemo u punom kapacitetu graditi državu na temeljima njene viševjekovne državnosti, uključujući i značaj prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a.

Društvene platforme

FB IN MAIL YT LI

UN

Kalendar

Novembar 2020
P U S Č P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30